National Frimærkeudstilling HERNEX '85, 28.-31.03.1985

Arrangeret af Herning Filatelistklub

© 2022- Toke Nørby

oldline

National udstilling i Herning 28.-31.03.1985
Det var Herning Filatelistklubs 40 års jubilæumsudstilling, der var arrangeret som en national udstilling i samarbejde med Danmarks Filatelist Forbund. Den fandt sted i Hernings dengang nye kongrescenter.

Udstillingens Ærespræsidium:
N. O. Hansen, borgmester i Herning.
H. K. Mathiasen, postmester i Herning.
Knud Mohr, formand for DFF.
Leon Larsen, formand for DFFs udstillingsudvalg.
J. V. Gørtz, æresmedlem af Herning Filatelistklub:
 
Gørtz
Udstillingsudvalget:
Gustav Larsen.
Poul Kirkeby.
Jørgen Axelsen.
Knud Hansen.
Christian Møller.
Olga Højme.
Irene Højslev Jensen.
Nikolaj Ludvigsen.
Jens Højmose Kristensen.
Jens Erik Eriksen.
Wagn Christensen.
hernex85-katalog

Da jeg var redaktør af Danmarks Filatelist Forbunds tidsskrift, Dansk Filatelistisk Tidsskrift, DFT i perioden 1979-1986, lavede jeg bl.a. en reportage fra Hernex '85 i DFT, nr. 4/1985, s. 193-195: HERNEX '85, hvor også resultaterne af juryes bedømmelser blev bragt.

Juryen
var sammensat af otte danske dommere fra DFFs dommerkollegium, et dommerføl (Palle Laursen) og, som man plejer at gøre ved de nationale udstillinger i de nordiske lande, en inviteret dommer, her fra Norge (Eivind Evensen):
    herning85-juryJuryen er foreviget på viste foto, taget af Keld Valbæk †, Aarhus. (Stående): Palle Laursen (juryelev), Svend Aage Kjul Seitzberg (07.11.1944-11.02.2014), Jørgen Nielsen , Annaliese Møller (jurysekretær), Karsten Jensen (juryelev), Lars Jørgensen, Per Fabricius Jensen , Niels Christian Bruun-Nielsen (1934-2009). (Siddende): Henning Krøyer , Eivind Evensen (norsk gæstedommer), Toke Nørby (juryformand) samt Tage Buntzen †.

Jurysekretæren plejer at blive stillet til rådighed af udstillingen og vi blev også tilbudt en yderst kvalificeret sekretær, men Anneliese havde ønsket at være jurysekretær, hvilket hun klarede med bravour.

Som man kan se, var Eivind Evensen fra Norge vores gæstedommer og han og jeg kunne naturligvis ikke lade være med at tale om sidste års nordiske udstilling, NORDIA '84, hvor jeg "afstedkom" "Skandale i Island" (se min omtale derfra: Nordia '84). Eivind havde også talt med Knud Mohr senere ved palmares'en, så Eivind var klar over, at jeg faktisk ingen skyld havde i problemerne med kaosset ved præmieoverrækkelserne. "Så det er et overstået kapitel!", sagde Eivind.

oldline

I Hernex '85-kataloget var der en fejlstavning af mit efternavn:

Nørdby!

Jeg drillede formanden, Gustav Larsen, med at den var tilsigtet, men han bedyrede smilende, at det dog ikke var tilfældet.

Under pres!
Det var en National udstilling, hvor juryarbejdet forløb planmæssigt - næsten - da jeg accepterede at forsøge at give et eksponat en bedre bedømmelse end det faktisk rent umiddelbart fortjente. Det drejede sig om Henrik Eis' "Blækannulleringer". Et meget spændende og usædvanligt eksponat, der måske max burde have fået "stor vermeil", men hvor jeg inden juryarbejdet havde fået at vide af Knud Mohr, at "Da eksponatet just havde været udstillet i udlandet på en højererangerende frimærkeudstilling og der havde fået "stor vermeil" samt ærespræmie, svarede dette til dansk nationalt guld, så "det var normalt ikke velset", at eksponatet fik en bedømmelse lavere end den tilsvarende bedømmelse på en national udstilling, nemlig guld på HERNEX '85 - "også fordi Henrik stod for at skulle lede HAFNIA 87".

Jeg fremlagde disse betragtningerne for juryen, og som jeg havde forventet afstedkom det en lang diskussion. Eivind Evensen mente, at Henriks eksponat var temmelig overvurderet. Jeg talte så godt for det, at juryen gik med til det. Helt stolt var jeg ikke og Evensen knurrede i lang tid over dette.

Har man lyst til at se Henriks eksponat (i S/H), "Blækannulleringer", kan man se det som PDF-filer her (tag venligst i betragtning, at dets bedømmelse fandt sted i 1985, hvor blækannulleringer "ikke var noget, der hang på træerne".

Ramme 1, planche 01-16: Henrik-Eis-1985-01-16.pdf  (10,967.057 Mb)
Ramme 2, planche 17-32: Henrik-Eis-1985-17-32.pdf  (11,186.145 Mb)
Ramme 3, planche 33-48: Henrik-Eis-1985-33-48.pdf  (9,938.382 Mb)
Ramme 4, planche 49-64: Henrik-Eis-1985-49-64.pdf  (9,193.881 Mb)
Ramme 5, planche 65-80: Henrik-Eis-1985-65-80.pdf  (12,450.759 Mb)

    Det er, så vidt jeg husker, en af de ganske få gange, at jeg ligget under for et udefra kommende lettere pres. Der har dog været et par gange, hvor jeg har været med til at "genløfte" eksponater, der var blevet "neddømte" ved umiddelbart tidligere udstillinger, men det var noget mere "spiseligt", da man så rettede op på tydelige dommerfejl.

Jeg anså det dog absolut ikke for en dommerfejl, at eksponatet fik nationalt guld og - ikke for at retfærdiggøre vores bedømmelse - men så for at vise, at et sådant eksponat var værdsat på højere rangerende udstillinger, fik eksponatet international guldmedalje på FINLANDIA 88 tre år senere.

Mange år efter kunne jeg sådan set se, at jeg kunne have været med til at rette op på min egen dårlige bedømmelse af svenskeren Gunnar Joos' eksponat: "China - Early Postal History" på SELANDIA 91 udstillingen i 1991! Se denne "begivenhed" ved beskrivelsen af Selandia 91-udstillingen.

oldline

Af den ovenfor nævnte reportage i DFT fremgår resultatet af dommernes arbejde: Et pænt antal medaljer, der var fremstillet af nydeligt graverede metalplader:

medalje
Min jury-medalje: "Vermeil".
Seniorer:
  2 Guld.
  5 Vermeil + ærespræmie.
  3 Vermeil + opmuntringspræmie.
  7 Vermeil.
  1 Sølv + juryens lykønskning.
  2 Sølv + ærespræmie.
16 Sølv.
  3 Sølvbronze + opmuntringspræmie.
17 Sølvbronze.
  1 Bronze + opmuntringspræmie.
14 Bronze.
  1 Diplom.
 
Juniorer.
  2 Sølv + ærespræmie.
  2 Sølv.
  1 Forsølvet Bronze + ærespræmie.
  5 Forsølvet Bronnze.
  1 Bronze.
 
Litteratur
  3 Sølv.
  1 Forsølvet Bronze.
  1 Bronze.
medalje
Niels Højbjergs "Forsølvet Bronze".

oldline

Tyveri fra rammerne
Der skete et tyveri fra udstilleren Asger Haagen Jensens eksponat: "Spejderfimærker". Her lykkedes det en langfingret person at fjern en enkelt planche, der sad i yderste venstre side af en "Hafnia-ramme". Forsikringsselskabet ville ikke yde erstatning for dette "simple tyveri", men opfordrede Asger til at efterlyse planchen, hvilket blev gjort i DFT nr. 4/1985, s. 172, venstre spalte. Om planchen kom tilbage til sin rette ejer igen, ved jeg ikke.

Find fejlen!
på juryfotoet :-)

oldline

13.10.2021

Notepad Valid CSS level 3   Valid HTML 4.01 Transitional