Pernilles Saga - Holbæk - Søbad 1961/1984 /

Holbæk 1984

© 2018 Toke Nørby

oldline

Bandholm 27 - Nr. 34: S/S "Pernille"
Efterfølgende er endnu et nostalgisk tilbageblik til den tid, hvor min familie og jeg sejlede i vore danske farvande i vores 27 fods Bandholm sejlbåd: S/S "Pernille" af Kaløvig.

Pernille
S/S "Pernille" af Kaløvig
Foto: Erik Kühnau.
I sommerhalvårene 1978-1993 befandt min kone og jeg os ombord på en 27 fods sejlbåd af typen Bandholm 27 fra det nu nedlagte danske Bandholmværft på Lolland, Mariboat - og indtil vores to piger blev så gamle, at vi mente det forsvarligt, at de kunne være alene hjemme i en periode, var de med. Vi havde købt båden som samlesæt fra værftet i 1977, og efter en vinter, der gik med at aptere båden, blev hun søsat i foråret 1978: S/S "Pernille", registreringsnummer: BA27-34.
    Vi lærte i de efterfølgende år Danmark at kende fra søsiden og vi har senere glædet os over alle minderne fra de ture. Nogle er mere mindeværdige end andre, men i 15 år vi havde faktisk ikke en eneste rigtig dårlig oplevelse - ud over de sædvanlige hårdtvejrs-sejladser, som ingen sejler slipper for. Vi solgte båden i 1993, og vendte tilbage til at feriere i vores sommerhus i Begtrup Vig på Mols.

oldline

Sommeren 1984
Dette år gik turen rundt om Sjælland og vi havde begge piger med på turen og målet var at sejle rundt om Sjælland, lidt rundt i det sydsjællandske øhav, op gennem Storebælt og hjem. Inga og jeg ville gerne se nogle af de mindre øer syd for Sjælland, som mange af vores sejlervenner havde talt om. De fleste små øer er jo kun tilgængelige fra vandsiden.

Jeg har beskrevet vores besøg i Langør og efterfølgende besøg i Hundested i 1984, men nævnte ikke, at vi af nostalgiske grunde også tog en afstikker til Holbæk, da Ingas moster og onkel boede her - da de levede: Repræsentant for Sparkøbmændene, Henry Jensen (14.08.1905-16.04.1977) og hustru Ella, født Sørensen (28.10.1907-10.04.1981). De var således begge afgået ved døden, da vi lagde vejen forbi Holbæk i 1984. Inga havde som stor pige tilbragt flere sommerdage hos familien i Holbæk og havde flittigt benyttet det populære søbad ved Holbæk, og hun ville gerne se søbadeanstalten igen. Hun ville nu ikke prøve søbadet igen og pigerne ville heller ikke, så det blev kun til en kort visit i Holbæk.

Det havde været lidt "agurketid" i 1961, hvor Inga var på ferie hos sin onkel og moster for da hun tog sig en dukkert i søbadet, stod en pressefotograf parat til at få den sidste plads på avisens forside brugt til noget fornuftigt, nemlig et billede af en ung og smuk badenymfe!:

Inga
Inga Elisa Andersen - og fra 1965: Inga Elisa Nørby!
Fra Holbæk Amts Venstreblad, fredag, den 21. juli 1961: "Man behøver ellers ikke at gaa paa søbadeanstalten for at blive gennemblødt",
sagde den søde unge pige og hoppede - til ære for fotografen - i vandet med sin paraply. Hun var blandt de badende paa søbadeanstalten i Holbæk i gaar. I alt har der kun været omkring 1500 gæster i denne maaned.
 
Hvad gør journalister/fotografer ikke i agurketider for at få et godt skud i kassen: Det var altså fotografens paraply!
 
Inga har fortalt, at da avisen med billedet udkom, gik hendes moster Ella op på Venstrebladets redaktion, hvor dagens avis og billedet hang til skue bag glas. Hun spurgte om hun kunne købe/måtte få billedet og straks pillede kontordamen billedet ud af rammen og forærede det til Ingas moster. Flink kontordame!

Iflg. min gode ven, tidligere frimærkeskribent på Holbæk Amts Venstreblad, Vagn Lundø, kan det være fotograf Karl Erik Pedersen, - også fra Venstrebladet, der har taget billedet. Teksten kan være forfattet af Johan Kirk (1938-2014), som var journalist på Venstrebladet. Vagn fortalte også: "Vedr. Søbadet og området deromkring, kan din datter glæde sig over, at det var en af de dage, hvor vandet var rent. Ind imellem hændte det, at fjorden blev tilført "lækkerier" fra det nærliggende slagteri (som nu forlængst er nedlagt)."

oldline

Da vi var der i 1984 stod en gammel træfiskerbåd opklodset på havnen, og det var tydeligt, at den var ved at blive skrottet, så jeg tog propellen nøjere i øjesyn. Jeg havde ikke tidligere set denne type, men der var ingen mennesker ved båden, så jeg kunne ikke komme til at handle om propellen. Jeg vidste ikke, hvilken motor den type propel hørte til og jeg har desværre ikke fundet ud af det sidenhen.

Jeg satte derfor en seddel med kontaktoplysninger på båden: At vi lå i havnen i en Bandholm 27 ved navn "Pernille" og at jeg var interesseret i at købe den tobladede vendbare skrue, hvis den ikke skulle genanvendes i en anden båd. Vi havde besluttet os for at ligge over i Holbæk havn (der var og vist stadig er en "frihavn", hvor sejlere fra andre "frihavne" kan ligge "gratis" et par dage). Midt på aftenen kom to mænd og bankede på vores båd og spurgte om det var mig, der var interesseret i propellen, der skulle skrottes og som de derfor havde med. Det var det! og efter lidt prutten fik jeg propellen til en for begge parter rimelig pris, synes jeg.

Propellen sad stadig på stålakslen, og jeg havde ikke ordentligt værktøj til at skille den ad og efterlade stålakslen, som jeg ikke havde brug for, så det hele blev stuvet af vejen i sorte plastiksække i hundekøjen.

prop
Propellen blev restaureret i vores kælder på Vinrosevej 8 i Skødstrup.
prop
Holbæk-propellen, nu renset og lettere pudset og sat på fod,
klar til at blive sat til skue sammen med andre propeller.
Min bådnøgle, der normalt hang i en strop i mine bukser, blev omkring dette tidspunkt forlagt, og jeg fandt den først igen, da vi i 1993 flyttede til Aarhus.

oldline

Som nævnt var tanken, at vi skulle rundt om Sjælland og gennem Smålandsfarvandet og hjem, så efter nogle dages sejlads og flere havnebesøg på Sjælland, nåede vi til Fejø, som jeg har nævnt på siden, hvor jeg bl. fortæller om hvordan jeg købte nogle antikke tændrør til min nyindkøbte engelske Watermota.

Tak til
Vagn Lundø, Søstrup, for hjælp med oplysninger om Holbæk Amts Venstreblad.

Back - 30.10.2018 - Email

Notepad Valid CSS level 3   Valid HTML 4.01 Transitional