Selvbyggeriet af vores hus i 1970
Eget hus Et familiemedlem, Henning Teisen, der ejede proprietærgården Nissumgård ved Skanderborg, var bl.a. med til vores bryllup og af ham fik vi i gave, at vi kunne få en parcel på hans jord ved Gjesing/Skanderborg, hvorpå vi kunne bygge hus. Da jeg var blevet færdig som ingeniør i 1966, besluttede vi at prøve at bo på landet for at se, om det overhovedet var attraktivt for os eller om det var forbundet med store udgifter/gener at bo på landet. Vi skulle nemlig selv bekoste alle udgifter til byggemodningen af grunden, som vi havde fået af Henning, og vi kendte ikke mange i området. Derfor sagde vi "ja, tak" til at leje det gamle fodermesterhus, der hørte til Forlevgaard ved Skanderborg. Det tilhørte Ellen, som var enke efter proprietær Henning Nielsen. (De havde to adoptivbørn, Elsebeth og Jesper, hvor Jesper, der var advokat, desværre døde i en ung alder). Ellen havde siden fundet sammen med Karl Teisen, som var bror til Henning Teisen, og således også ud af min familie. Karl ejede gården Vederslund i Forlev.
Efter at have boet i Forlev et års tid, og hvor vi fik Lica (25.03.1969), så vi i øjenene, at hvis vi skulle have eget hus, var den eneste økonomiske mulighed, at vi blev selvbygger/medbygger på et hus og at det ikke var langt væk fra alfarvej. Vi ville også gerne have, at vores børn (Dorte kom til i 1971) kunne lege med andre børn og dem var der ikke mange af i området ved Henning. Vi takkede derfor nej til Henning og undlod at "indfri" Hennings gave på en grund. I stedet købte vi i 1969 en nyudstykket grund i et regulært villakvarter i Skødstrup af en lokal gårdejer, Petrea Clausen, og vi gav 40.000 kr. for grunden. Huset, vi valgte at købe, var et byggesæt (til 130.000 kr.) fra firmaet "Høm Huse", hvis huse som selv-/medbyggerhuse, var meget populære i 1960-1970erne. Huset ville uden ændringer blive på 160 m2, men vi måtte gøre det 4 m2 mindre, så huset kunne placeres i rette afstande fra skel. Al vores fritid gik med at bygge huset og vi fik formidabel god hjælp af min svigerfar, der langt tidligere havde været med til at bygge sit eget hus i Højbjerg. Det var kaotisk at byggge sit eget hus, men det lykkedes og vi, der i første omgang kørte mellem Forlev og Vinrosevej, boede sluttelig til leje hos en ældre dame på Grenåvej 700 i Skødstrup. Efter nogle måneder kunne vi flytte ind i et totalt ufærdigt hus, men som i forhold til vores lille lejlighed hos den ældre dame, var den "rene luksus". Vi fik på et tidspunkt besøg af min bror Søren, som med sit smalfilmsapparat optog en lille filmsekvens, der viser vores selvbyggeri i 1970 (med vores ældste barn Lica og mig selv):
Filmen blev optaget i "super 8 mm"-fomat og senere skannet og udgivet som en digital mp4-fil. Folkevognen på filmen tilhørte min svigerfar, der som nævnt var en trofast hjælper og det røde hus foran er et "Høm Hus" mage til vores og som tilhørte Inger og Klaus Henriksen, forskningstekniker på Kemisk Institut, Aarhus Universitet. Han var begyndt sit selvbyggeri ca. ½ år tidligere, så han havde en god del erfaring med byggesættet og med de "problemer", der opstod undervejs, hvilket jeg nød godt af, da han var flink til at give gode råd.
Vi var meget glade for at bo i huset, hvilket vi gjorde fra 1970 til 1998, altså i 28 år, og hvor ungerne nu var flyttet hjemmefra for længst og huset var "for stort" for os. Inden havde vi i et par år i flere omgange talt om at sælge og købe en lejlighed i Aarhus. Når vores venner og bekendte spurgte os om, hvorfor vi ville flytte, kunne jeg med god samvittighed svare: "Nu gider jeg ikke at rense tagrender mere!". Vores salgspris var 02.02.1998: 1.372.000 kr., og i stedet havde vi fundet en 140 m2 stor lejlighed, som absolut helt dækkede vores forventninger. Vi købte lejligheden 21.06.1998 og gav 1.149.000 kr. for den, hvilket vil sige, at vi havde omkring 220.000 kr. til at forbedre lejligheden med - hvilket vi gjorde, men skød også lidt mere i lejligheden, så den endte med at blive nøjagtig, som vi ønskede den. Da vi solgte huset i 1998, var vi godt tilfredse med, at køberen var en murermester, og han og en af hans håndværkere fik inden købet selvfølgelig lov til at gå huset grundigt igennem, og det var rart for os at høre, at han og hans håndværkere erklærede sig fuldt tilfredse med det, jeg havde lavet. I den tid, han havde huset, og hvor der var lidt "døde arbejdsperioder" for ham og hans svende, lavede han en række forbedringer. Huset blev senere solgt to gange, men seneste gang - jeg kender til, i marts 2018, kunne man hos ejendomsmægleren (Nybolig i Skødstrup) se en række smukke fotos af huset og jeg kan se, at det virkelig har fået en "make over", sandsynligvis da murermesteren havde det. Hvem, der købte det af murermesteren, ved jeg ikke, men jeg har fået tilladelse til at vise fotos fra salgskataloget, og har valgt at visse et, som efter min opfattelse viser et meget smukt hus:
Tak
|