Opsætningskonkurrencerne på Bytte- og Børsdage i Nyborg

Her fra perioden 1969-1986 - specifikt fra 1972

© 2022- Toke Nørby

oldline

Nyborg Filatelist Klub
BBAfholdt i 1969 sin traditionelle, nu den 6' "Bytte- og Børsdag" på hotel "NYBORG STRAND", lørdag, den 5. april (påskelørdag) 1969 fra kl. 13.00, og indbød alle interesserede frimærkesamlere.

"Arrangementet er ikke ukendt for frimærkesamlere på Fyn, men denne gang har man lavet et nyt tiltag, nemlig en klubkonkurrence, som vil være det mest betydningsfulde ved arrangementet, og som forhåbentlig skal vise os alle hvad vi kan opnå ved at arbejde med frimærkerne. Meningen er, at klubberne skal forsøge at aktivere deres medlemmer således, at de kan se resultatet af deres arbejde ved opsætningen af deres frimærker, til glæde for sig selv og deres hobby.
    Klubberne vil, ved en intern opsætningskonkurrence, hvor alle, der har lyst, kan være med, finde frem til det medlem, som kan reprænsentere klubben ved konkurrenceudstillingen på "BYTTE- OG BØRSDAGEN". Anerkendte dommere, med bl.a. revisor Stig Andersen, vil finde frem til mestrene, som præmieres med Nyborg Plaquetterne. Desuden vil Danske Filatelisters Fællesfonds Vandrepræmie, der er med for 3. gang, blive uddelt.

Der har tidligere været anket over ordlyden til opgaven, der, iflg. anken, ikke var formuleret klart nok. Vi gør det så godt vi kan, men man i tvivl om opgaven, opfordrer vi til at telefonere til formanden - nr. (09) dit-dut-dat. (09).
    Opgaven til klubmesterskabet 1972 for Fyn lyder således:
Der ønskes opsat en "Danmarks-samling med stemplede mærker - hoved- og binumre og efter AFA.
Til et oversøisk frimærkeområde henregnes områder, der er katalogiseret udenfor AFA Europakataloger, dog henregnes frimærker FN til oversøiske frimærker. Man kan anmelde maksimum 36 plancher. Ved bedømmelse følger så vidt muligt FIPs bedømmelsensreglement (med hensyn til?), men plancher, der indeholder mærker efter FIP's liste over skadelige frimærker, vil medvirke til, at samlingen ikke bliver bedømt.
    Vi håber, at så mange af medlemmerne som muligt vil gå i gang med opgaven, så der kan blive kamp om mesterskabet. Held og lykke.

Dagen slutter som sædvanlig med fælles kaffebord og konkurrencer m.m. Der vil senere blive udsendt udførligt program direkte til alle klubber.
Med filatelistisk hilsen
Nyborg Filatelist Klub.

PS. Vi håber, at alle vil deltage i Fællesspisningen k1.18,00 - der plejer altid at være en hyggelig stemning under spisningen. Middagen består denne gang af Flæskesteg med Rødkål og Svesker - Romfromage m/Kirsebærsauce, - Kaffe. Prisen for dette herlige måltid er kr. 18,00 og der er som sædvanlig rigeligt til alle - NYBORG STRAND er kendt for sin gode mad og venlige betjening.

Tilmelding til fællesspisningen og fælles kaffebord sker ved indgangen, dog senest k1. 14,00. Gæster som først kan komme efter kl. 14,00 kan benytte formandens telefon og tilmelde sig. Tlf. (09) dit-dut-dat.

Kl.19,30 er der auktion over ca. 100 fine lots og vi slutter dagen med fælles kaffebord kl. 21,00, og herunder vil der blive afholdt en konkurrence samt uddelt mødepræmier til en dame og herre.
    Nyborg Filatelist Klub ønsker gamle som nye gæster hjerteligt velkommen til den 9. FYNSKE BYTTE- & BØRSDAG - LØRDAG DEN l. APRIL 1972.

          Program:
          K1.13,00. Åbning og velkomst.
          - 13,00 - 18,00. Bytte.
          - 13,00 - 17,00. Auktionseftersyn.
          - 16,00 Præmieuddeling - opsætningskonkurrencen.
          - 18,00 Fællesspisning.
          - 19,30 Auktion.
          - 21,00 Afslutning - Kaffebord.

Billede fra oldline

Opsætningskonkurrencen 1972:
Nørbach Chr. Nørbach
Christian Nørbach (12.12.1915-29.12.2002) tilmeldte sig i 1972.

Resultatliste 1972 bronze
Christian Nørbach blev nr. 3 og fik derfor en bronze-plaquette - som det fremgår af bedømmelseslisten fra 1972.

Billede fra oldline

regning
I 1969 købte man plaquetterne af den lokale guldsmed. Man bekymrede sig åbenbart ikke om, at vindernes navne burde have været graveret i plaquetterne. Som det ses af regningen, kostede de tre 1969-præmier (forgyldt sølv-, sølv- og bronze-plaquette) 225 kr., hvilket i 2022 svarer til 1863 kr. jf. https://www.inflationtool.com/ Det er ikke så mærkeligt, at denne konkurrence er ophørt, da medaljerne blev for dyre!
plaquette-collage

1984 sølv  1986 vermeil

Det lykkedes den nuværende formand, Philip Rasmussen, at vinde konkurrencen i 1984 og 1986, hvorfor han modtog hhv. 1984 - 2. præmie-plaquette i sterling sølv samt 1986 - 1. præmie i forgyldt sterlingsølv.

Billede fra oldline

En personlig note om Christian Nørbach
Jeg har kendt Nørbach siden 1970'erne og vi har altid haft det særdeles hyggeligt, når vi mødtes i frimærkesammenhæng. Først da vores organisation hed Danmarks Filatelist-Union og siden Danmarks Filatelist Forbund. Det var desuden pudsigt, at hans søn, Lars Chr. Nørbach, blev gift med vores genbos datter Lotte Henriksen, som min hustru og jeg har kendt siden hun blev født. Så vi er næsten i "familie" med hinanden :-)
Toke Nørby

Billede fra oldline

Tak
Philip RasmussenEn stor tak til Philip Rasmussen, formand for Nyborg Filatelistklub 1989-2012 samt fra 2019- , for oplysninger om plaquetterne samt for erindringer om deres fremstilling.
 
Mona HolmbergDesuden en stor tak til Mona Kjærulf Holmberg, sekretær i Nyborg Filatelistklub, for lån af fotos, for oplysninger samt for kontakt til klubben.

Billede fra oldline

25.01.2022
Notepad Valid CSS level 3   Valid HTML 4.01 Transitional