Den Permanente Frimærkeudstilling
Det eneste sted, hvor jeg har fundet en omtale af denne "udstilling", hvor der ikke var bedømmelse af det udstillede, er i Ib Eichner-Larsens Frimærkeårbog 1968/69, s. 95-96:
"Den permanente"
Jørgen Junior.
(24.01.1938-14.05.2016).
|
Danmark har fået sin første permanente frimærkeudstilling. Det er frimærkehandler Jørgen Junior, der har ladet lokaler i tilknytning til frimærkehuset Skandia i Sølvgade, København, indrette som udstillingslokale, hvor vekslende eksponater fra kendte og ukendte filatelisters albums skal virke inspirerende.
Det vil være synd at anvende ordet pædagogisk i denne forbindelse, for der er ingen skolemesterånd over frimærkesamlernes permanente udstilling. Det er et sted, man kan hygge sig og se på, hvordan andre bærer sig ad. Derfor er det meningen at stille så afvekslende samlinger til skue, som tænkes kan: Studiesamlinger, katalogsamlinger, motivsamlinger, temasamlinger o.s.v.
Et tremandsudvalg bestående af Stig Andersen, Ingfred Bindel og Jacques Hermann lægger programmet og er indstillet på at pålægge den, der inviteres til at udstille, også at delagtiggøre andre i:
- Hvordan man bygger en samling af netop denne karakter op,
- Efter hvilke synspunkter den er samlet netop på denne måde,
- Hvordan en lignende type samling bedst anlægges og opbygges, og ikke mindst
- Hvor man kan læse noget om emnet.
I det omfang det er muligt, vil der samtidig med det udstillede blive en udstilling af den til emnet knyttede litteratur.
Den permanente frimærkeudstilling åbnede fredag den 19. april 1969 og er - bortset fra sommerferien - åben daglig kl. 9-17 og lørdag kl. 9-14. Der tages ingen entre, og det må på det varmeste anbefales filatelisterne at »lægge vejen forbi«. Man er jo aldrig så klog, at man ikke kan tage ved lære."
Det lader til, at de, der udstillede deres eksponater/samlinger til rådighed i "Den Permanente Frimærkeudstilling", som tak fik et eksemplar af den nydelige plaquette med den stiliserede påfugl, der bringer tanken hen på Tivolis Restaurant Påfuglen - men det vides ikke, om der er en forbindelse.
|
Ib Eichner-Larsens Aarbog 1968-69. |
Meka-Sterling sølv. 49,5×72,5 mm, vægt 50 g.
|
Jørgen Junior
var en i frimærkekredse kendt politiker og frimærkehandler, som i 1967 udgav en tryksag: "Skandia" - International Frimærkehandel 1942-1967, og som på de første ca. 70 sider beskrev "Danmarks Historie på Frimærker" af adjunkt Sven Boldsen Gnudtzmann, Randers.
Junior havde sit eget frimærkeauktionsfirma, J.J. Solphil AG, i Bern i Schweiz. Den sidste annonce, han indrykkede i Dansk Filatelistisk Tidsskrift, var i nr. 6/1984, s. 327. Her reklamerede han for sin auktion, der skulle finde sted den 16./17. oktober 1984 i Bern. Imidlertid stak Jørgen Junior af til sydafrika i slutningen af 1984 uden at afregne med indlevererne.
I 1986 blev Jørgen Junior idømt to års fængsel ved en domstol i den schweiziske by Solothurn. Han blev dømt for at have frasvindlet 108 firmaer og enkeltpersoner et samlet beløb på omkring otte millioner kroner. Ingen har, så vidt vides, fået deres tab dækket.
En stor tak til
Ib Eichner-Larsens datter, Henriette Wielandt, som 23.01.2011 (i e-mail) gav mig tilladelse til at citere fra Ibs bøger, her
Frimærkeårbogen 1968-69, s. 95-96.
Samt til Karsten Jensen, Aarlborg, for at lede mig på sporet af "Den Permanente Frimærkeudstilling".
23.10.2021
|