Nordisk udstilling i Tucson, AZ, 19.-21.01.2001: NORDIA '01

Arrangeret af Scandinavian Collectors Club og Danmarks Filatelist Forbund

© 2022- Toke Nørby

NORDIA '01 i Tucson, AZ
katalogSom det fremgik af udstillingens katalog omfattede udstillingen hele tre store og forskellige udstillingsafdelinger: ARIPEX 2001: Knap 330 rammesider med amerikanske samleres eksponater; AmeriStamp Expo 2001: Ca. 80 een-rammes amerikanske eksponater, hvoraf de sidste tre rammer indeholdt eksponatet "Upper Bongoland" af "Dr. Kwame Obeye-Amin". Et fantastisk velgennemtænkt og morsomt fantasi-eksponat af Michael D. Dixon, som også var involveret i udstillingen og som var formand for ARIPEX/AmeriStamp juryen. Endelig "selve" NORDIA 2001, som omfattede ca. 560 rammer med eksponater fra Skandinavien og Scandnavian Collectors Clubs medlemmer.

Gordon C. Morison - president Knud Mohr - Nordia Coordinator

Som dansk kommissær for NORDIA 2001 havde jeg bedt samlerne, der var blevet antaget til NORDIA 2001 om at sende deres eksponater til DFFs forretningsfører Margit Juhl Ottesen, Forbundskontoret, der på det tidspunkt havde til huse på Sirgræsvej 134, Kastrup. Her blev eksponaterne opbevaret forsikringsmæssigt korrekt og på betryggende måde inden Margit pakkede dem i vores store aluminiumsbokse og sendte dem til NORDIA 01 i Tucson, så Nordia-hjælperne kunne sætte eksponaterne op i ret tid.

Imidlertid gik der et eller andet galt med forsendelsen af de danske eksponater - EDB-systemnedbrud hos den danske speditør, så kasserne blev sendt for sent af sted. Ydermere havde speditiionsfirmaet i Danmark ikke taget højde for, at mandag den 15. januar var helligdag i USA, så da kasserne ankom til USA, blev de sat i værdiboks i Los Angelas, hvilket resulterede i, at de danske eksponater først ankom og blev monteret fredag morgen, som udstillingen åbnede!

Jeg havde naturligvis efterlyst boksene og talte med udstillingens præsident, Gordon C. Morison, der ikke var hr. hvemsomhelst, men USAs Assistant Postmaster General, som havde ansvaret for United States Postal Service og stod i spidsen for Philatelic Affairs Division. Dvs. USAs svar på Lis Birkedal!

Han tog omgående affære og kunne hurtigt fortælle mig, hvad der var gået galt og hvor. Han lovede mig naturligvis, at vi "sagtens" kunne nå det, vi skulle nå og det holdt heldigvis også stik, tak Gordon.

Da kasserne kom, var jeg og de andre dommere i fuld gang gang med at bedømme de allerede færdigopsatte andre eksponater, så da "mine" eksponater dukkede op, smed samtlige dommere hvad de havde i hænderne og hjalp mig med at montere eksponaterne i rammerne! Tak til alle for det!!

Kaffepause
Kaffepause! "Mine" eksponater er lige blevet opsat i rammerne.
Fra v mod h: Toke, Howard Schloss (ryg), Peter McCann,
Stephen Schumann, Roger Schnell og Michael Dixon (stående).

I resultatlisten udtrykte juryerne for de tre udstillinger:

The Jury Report
The members of the juries of NORDIA 2001, ARIPEX 2001, and APS AmeriStamp Expo 2001 thank the organizing committees of NORDIA 2001, INC., The Arizona Federation of Stamp Clubs, and the American Philatelic Society for the magnificent combined exhibition. The exhibits in the Court of Honor and all the competitive exhibits were very impressive as were the non-competitive displays of national museums and private individuals from the Nordic countries and the United States.
John E. Lievsay
President of the NORDIA jury.
John E. Lievsay
Charles J. Peterson
NORDIA 2001 Jury Coordinator.
Charlie
Betsy Towle
ARIPEX Committee
Betsy Towle.jpg
Michael D. Dixon
ARIPEX/AmeriStamp Jury Chairman.
Michael D. Dixon

NORDIA Jury
Toke Nørby, Denmark.
Sigurður Rósant Pétursson, Iceland.
Juhani Pietilä, Finland.
Ingolf Kapelrud, Norway.
Hasse Brockenhuus von Löwenhielm, Sweden
Roger Glenn Schnell, USA.
Stephen D. Schumann, USA.
Stephen S. Washburne, USA.
Charles J. Peterson, USA (Secretary).
Juryen måtte foretage nogle få justeringer:
 
Transfers and Changes:
156 Transferred to Postal History.
183 Transferred to Traditional.
356 Transferred to Championship Class.
167 Scored as Special Study.
550 Not in competition.
Medalje med bånd
Arnes medalje.

NORDIA 2001-resultater
kan ses her: her og af den palmares, der blev trykt og uddelt til udstillerne, fremgik antallet af uddelte medaljer:
 
22 Guldmedaljer (inkl. 5 i Championship class).
21 Stor Vermeil, heraf 2 til juniorer.
22 Vermeil, heraf 1 Vermeil til en junior.
  9 Stor Sølv.
  1 Sølv.
Arne V. Rasmussen
Arne V. Rasmusssen.

Medaljerne
NORDIA 2001-medaljerne var foreslået af Gordon C. Morisons hustru, Mary Vivian Morison (1933-2002) og var et indiansk smykke fremstillet af en Navajo-sølvsmed fra Flagstaff, Arizona. Medaljen var udformet i sterlingsølv med en smykkesten i midten og symboliserede solen med dens stråler. Typen af smykkestenen i centrum angav medaljevaleuren således at:

Guld:
Stor Vermeil:
Vermeil:
Stor Sølv:
Sølv:
Turkis (turquoise) sten med guldpil.
Turkis (turquoise) sten.
Lapis Lazuli.
Lyserød Rhodonit.
Carnelian.

Knud Tolbøl  Knud Tolbøl  Knud Tolbøl
Knud Tolbøls guldmedalje. (Tak til Knuds enke, Grethe Tolbøl for lån af medaljen).

For at samlernes fruer og andre, der fik en af disse meget smukke medaljer, kunne bære medaljen som et smykke, var der påloddet en krog på madaljens bagsiden.
    Ved præmieoverrækkelsen sagde Gordon Morison til forsamlingen, at smykket "også var tænkt som smykke til fruerne!" med det resultat, at flere af de tilstedeværende kvinder tydeligvis syntes om dette, da mange bar medaljerne i halskæde/bånd dagen efter! Min hustru havde tilfældigt medbragt sin gedigne halssølvring, der passede perfekt til smykket.

En speciel klage
Jeg oplevede, at en udstiller klagede/"skældte mig ud" - ikke over dommernes bedømmelse, men over at han havde fået en ekstra udgift til halskæde/-ring til sin hustru!

SV
Stor Vermeil (Turkis)
V
Vermeil (Lapis).
  V
Stor Vermeil. (Turkis). (Kommissær/jurymedalje).

SS
Stort Sølv: Rhodonit - rødlig smykkesten.
 
Janus
Janus Clausen fik Vermeil,
men hans medalje havde en grønlig smykkesten.
Janus
Janus Clausen.
Juniorudstiller.

Sølv
Der var to eksponater, der fik sølv, hvilket skulle symboliseres af et smykke med en Karneol (carnelian) sten (rødlig smykkesten), men jeg kan desværre ikke vise, hvordan sølvmedaljen ser ud, da det ikke er lykkedes mig at få en kopi af et af de to "sølv"-smykker. Grand Prix-Posten gik til Åland Post. Eksponaterne fra postmuseerne i Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland var uden for konkurrence. Seks af de mest fremragende nordiske eksponater blev vist i Court of Honour.

oldline

Pizza på hotelværelset
Udstillingen lukkede søndag, den 21. januar 2001, og lokale hjælpere hjalp kommissærerne med at nedtage, kontrollere og pakke eksponaterne. Jeg pakkede "mine" eksponater i vores dertil beregnede aluminiums-transportkasse. Kassen kunne dog først sendes dagen om mandagen og da jeg ikke ville lade kassen være ude af syne, blev den transporteret til vores hotel. Gordon Morison og frue, der også boede på samme hotel havde foreslået, at vi gik ud for at få et måltid mad, men jeg ville ikke lade kassen være alene på hotelværelset, så Gordon foreslog i stedet at han bestilte pizza til os, som vi kunne indtage på hotelværelset og jeg kunne "trille" kassen ind på deres værelse. Margo og Paul Nelson var der naturligvis også, da Paul havde hjulpet mig med eksponaterne og da vi naturligvis skulle evaluere udstillingen.

Det var en meget hyggelig aften og vi kunne takke vores værter for en uforglemmelig udstilling, hvor alle gjorde deres til, at alt forløb planmæssigt og vi var rørende enige om, at det var absolut en "Nordia-udstilling", der ville blive husket.

Dan Laursen
havde jeg kendt siden jeg var redaktør af DFT i 70-80erne og havde i nyere tid været min e-mail ven siden 1996 - i "internettiden". Dan var en ganske velkendt filatelist og vi var, i forbindelse med NORDIA 01, en aften inviteret ud til hans datter Naja sammen med den danske udstiller Arne V. Rasmusssen, som også var Dans bekendte. Naja havde lavet en velsmagende dansk kyllingeret, som vi fik serveret på Royal Copenhagen Musselmalet porcelæn, som Dan havde fra sin familie!

Toke-Dan.
Toke og Dan/Naja.
Old Tucson
Michael Baadke (LINNS), Inga, Margo og Paul.

Dagen efter var vi inviteret til et måltid i Old Tucson, hvor vi blev udstyret med cowboyhatte og ditto tørklæder og traf bl.a. Michael Baadke, som er mangeårig Editor, Linn's Stamp News. Han samler "Danmark", så jeg havde korresponderet med ham forud og han har faktisk besøgt os to gange: I Aarhus og i vores sommerhus på Mols.

oldline

Seightseeing
Paul og Margo havde arrangeret en sightseeingtur for os, som vi skulle på i den følgende uge fra mandag, den 22. januar til lørdag den 27. januar 2001, hvor vi skulle flyve til Danmark. (Den tur beskriver jeg "om lidt"!).

Tombstone
Paul havde dog et nyere køretøj end dette, der var "parkeret" uden for det berømte The Bird Cage Theatre i Tombstone.

Tidligt dagen efter fik Paul og jeg sendt eksponatkasserne med "Gordons Postvæsen" til Margit på Forbundskontoret i København og Paul Nelson hjalp med til at klare told-papir-problemerne med postvæsenet.

Tak!
for bl.a. formidabel hjælp til først og fremmest:

Paul A. Nelson.
Paul A. Nelson.
Margo
Margo Nelson. (Paul's hustru).
Dan Laursen
Dan Laursen.
Naja McKensie
Naja McKensie (Dans datter).
Kenneth Rasmussen
Kenneth Rasmussen (Arnes søn).

Se også:
Dansk Filatelistisk Tidsskrift DFT nr. 3/2001, s. 104-106.

oldline

03.05.2022

Notepad Valid CSS level 3   Valid HTML 4.01 Transitional