Erindringer fra vores tid i Sommerhus på Mols - Begtrup Vig, 1949-1978

"Bautastenen" på vores forstykke

17.01.2019 - © 2019 - Toke Nørby

Det efterfølgende er et tilbageblik fra vores ferier på Mols.

oldline

Den store sten
På det plane stykke jord, der ligger mellem vores hus og "Mælkevejen", som den grusvej, der går fra vest mod øst tæt på vandet, oprindeligt hed, men som temmelig ideforladt blev omdøbt til "Begtrupvig Strandvej" af Kommunen, har der "hele tiden" ligget en meget stor og flad sten. Vi har spekuleret på, om det var en af sidestenen eller overliggeren til en stendysse på vores stykke.

For om muligt at få stenens fortid blotlagt talte far derfor med sin kollega fra Aarhus Universitet, den verdensberømte engelske arkæolog Thomas Geoffrey Bibby, som var dansk gift og bosat i Aarhus, hvor han blev inspektør af bl.a. Forhistorisk Museum og senere af Moesgaard.

Geoffrey Bibby (født 1917 i Heversham, England og død 6. februar 2001 i Århus) udgravede i sin tid i samarbejde med arkæolog P.V. Glob Dilmun på Bahrain og har bl.a. skrevet bestselleren "Spadens Vidnesbyrd".
    Under sine ekspeditioner i Bahrain traf han sin senere hustru Ellen Tscherning, fra Aarhus, hvortil han flyttede efter giftermålet.

Hvad der vakte Bibbys nysgerrighed ved stenen, erindrer jeg ikke, men han tog imod fars invitation til en visit, hvor stenen blev udgravet under kyndig vejledning af Bibby, som det fremgår af filmklippet herunder:


oldline

bautastenPå filmklippet ses Bibby nøje undersøge en stump træ, der fandtes under stenen, men der var desværre hverken guldsmykker eller menneskeknogler eller efterladenskaber fra en "hidtil ukendt kultur", så konklusionen var vist, at stenen var en vandreblok, som var blevet ført med af indlandsisen (under istiden) og efterladt da isen smeltede, så den fandt sin hvileplads på vores forstykke. Billedet til højre er taget af min far, men hvorfor det er uskarpt i midten, ved jeg ikke, men det kan måske skyldes en snavset linse på fars kamera.

Videoklip:
Personerne er: Bibby, Toke, mor (Hadda), far (Gregers Nørby) Ulla Retlev (Sørens første hustru) og Søren.

Film og lyd: Søren Nørby
Redigering: Toke Nørby

oldline

Tak
til bror Søren for lån af film. De giver et godt billede af, hvordan vi havde det på Mols om sommeren. Søren skal også have tak for at gennemlæse denne tekst og give forslag til forbedringer.

oldline

Back - 17.01.2019 - Email

Notepad Valid CSS level 3   Valid HTML 4.01 Transitional