Bandholm 27 - Nr. 34: S/S "Pernille"
Efterfølgende er et nostalgisk tilbageblik til den tid, hvor min familie og jeg sejlede i vore danske farvande i vores 27 fods Bandholm sejlbåd: S/S "Pernille".
S/S "Pernille" af Kaløvig Foto: Erik Kühnau. |
I sommerhalvårene 1978-1993 befandt min kone og jeg os ombord på en 27 fods sejlbåd af typen Bandholm 27 fra det nu nedlagte danske Bandholmværft på Lolland - og indtil vores to piger blev så gamle, at de ikke ville med på sommerferie i Pernille. Vi havde købt båden som medbyggersæt fra fabrikken i 1977, og efter en vinter, der gik med at aptere båden, blev hun søsat i foråret 1978: S/S "Pernille", registreringsnummer: BA27-34.
Vi lærte i de efterfølgende år Danmark at kende fra søsiden og vi har senere glædet os over alle minderne fra de ture. Nogle er mere mindeværdige end andre, men i 15 år vi havde faktisk ikke en eneste rigtig dårlig sejleroplevelse - ud over de sædvanlige hårdtvejrs-sejladser, som ingen sejler slipper for. Vi solgte båden i sommeren 1993, og vendte tilbage til at feriere i vores sommerhus i Begtrup Vig på Mols.
Større sejlbåd?
I 1992 var vores døtre var så gamle, at de bestemt ikke ville med på vores sommertogter, og de var nu også flyttet hjemmefra og levede sammen med deres respektive kærester. Min kone og jeg havde allerede i nogle år talt om, at båden var for lille - vi var blevet lidt mageligere og kunne godt tænke os en lidt større båd end vores Bandholm på 27 fod. Desuden havde vi i de sidste par år ofte talt om, at motoren, der var en indenbords Volvo Penta MD5A på 7,5 heste, var for lille. Vi havde i 1992 dog haft båden i 14 år og klaret os fint med den lille motor.
Vi talte dog også om, at hvis vi skulle skifte til en større båd, kunne vi kun få råd, hvis vi solgte vores sommerhus - og det ville vi ikke. Derfor skrinlagde vi planerne om større båd og beholdt både båd og sommerhuset. Vi havde også talt om, at det måske snart var på tide at "gå i land" og vende tilbage til sommerlivet i sommerhuset og vi blev så enige om snart at sælge sejlbåden - hvad vi så gjorde i sommeren 1993.
Lundeborg Havnefest
Efter Svendborgsund med købet af den meget gamle bronzeskrue fra Troense fra det omkring 1985 nedlagte træskibsværft, sejlede vi til Lundeborg. Lundeborgs nye kommaformede havn i havnenarealets sydlige ende blev ikke etableret før 2003. Vi var så heldige at få en fin, fin plads i fiskerihavnen i betragtning af, at der var havnefest og ganske godt fyldt op med sejlere, der, ligesom os, gerne ville underholdes, og der var masser at se på - for både børn og voksne. Pigerne var meget imponerede af den store redningshelikopter, som stod på græsmarken umiddelbart sydvest for havnen. Mens vi var der, demonstrede den og dens besætning, hvordan man reddede nødstedte op af vandet, og jeg spurgte ungerne, om de ikke havde lyst til at prøve at blive reddet. Deres ansigtsudtryk var svar nok!
Lundeborg gl. havn. Postkort fra 1970.
|
Lundeborg Havn set fra syd 1985. Foto: Toke Nørby.
|
Ove "Bager" (25.07.1917-03.07.2004)
hvis borgerlige navn var Ove Wulff, var udlært som bager på konditoriet Bryggergården i Odense. Han fik egen forretning i Odense, og var i nogle år ansat ved Aktiebageriet samt en overgang desuden hyret som skibsbager ved rederiet ØK.
Han var kendt som gøgler, musiker, viseforfatter og komponist, især for sangen om Lundeborg, der blev en "landeplage". Han var frontfigur i folkemusikgruppen Dansk Harmoniforsyning, der blev dannet i 1973 og som i 1976 skiftede navn til Fynsk Harmoniforvirring. Her gjorde han sit hvide Grundtvigsskæg under den sorte uniformskasket til sit varemærke. Ove "Bager" skrev selv flere af gruppens sange og fik i 1978 sit helt store gennembrud med "Lundeborghymnen", som han selv havde skrevet både musik og tekst til:
Ove "Bager" Wulff 1985. Foto: Toke Nørby.
|
Lundeborghymnen (der er kun et enkelt vers):
Er du trist, og har du sorg i sinde,
Så tag med mig ned til Lundeborg,
for det er det bedste sted på Jorden,
der jeg tror, at verdens ende går.
Her er skov og strand, her er havn og vand,
her er fiskerpige, her er fiskermand.
Er du trist, og har du sorg i sinde,
Så tag med mig ned til Lundeborg.
|
Ove "Bager" Wulff 1985. Foto: Toke Nørby.
|
Den inspirerede mig til en sang til en af vores mange standerstrygnings-/-hejsnings-/-papnæseræs- fester i Kaløvig Baadelaug, hvor jeg viste mine poetiske "evner" og afleverede følgende bidrag til årets papnæseræs:
"Ode" til Studsstrup Havn (ved de store kulbunker). Mel: Lundeborghymnen.
|
1.
Er du glad og har du kul på kinden
har du hjemme her i Studstrup Havn.
Får du sod, når du har fat på pinden,
lider du ej forureningssavn.
Her er pæleorm.
Her er "Gæve Gorm".
Her er sus og vind.
Her er "INGENTING".
Er du glad og har du kul på kinden,
har du hjemme her i Studstrup Havn.
2.
Her er Lis og hun har sovs på kinden
hun og Karl Johan har aldrig fred.
Styr på kranen midt i vestenvinden
mens kasketten sidder lidt på sned.
Her er mastekran.
Her er skidt og skarn.
Her er bådstativ.
Her er havneliv.
Her er Lis og hun har sovs på kinden
Karl Johan og hun har aldrig fred.
3. Har du pap og har du næs' i sinde
skal du med til vores "kapsejlads".
Her er ikke noget med at vinde,
men lidt tid til tant og fjas.
Her er agterspejl.
Het er Sjove sejl.
Her er sprut og gas.
Her er "X" og "Mads".
Har du pap og har du næs' i sinde
skal du med til vores "kapsejlads".
|
4. Har du hørt, at vi får ny marina
vi skal væk fra vores "Kulstrup" havn.
Det er der nu ikke spor at grin' af
et farvel betyder mangt et savn.
Her er sejlerliv
og et labert siv.
Her er fred og ro
og en tur for to.
Har du hørt at vi får ny marina
vi skal væk fra vores "Kulstrup" havn.
5. Nu vi alle efter forår længes
STANDERHEJSNING er vort fælles mål.
Båden på stativ vil gerne krænges,
et par grader mer' den godt ka' tål'
Her er slibestøj.,
Her er penselstrøg.
Her er pudseklud,
nu skal båden ud.
Nu vi alle efter forår længes,
skal vi gi' vor klub et højt hurra.
KBL længe leve. HURRA!
"G. Holm".
"Gæve Gorm": Knud Greis Pedersens båd.
"Ingenting": Peter Klingstens båd.
"X-Mads": Mads Larsens båd.
Lis: Lis Pedersen, forpagter af cafeteriaet på havnen og gift med havnekaptajnen Karl Johan Pedersen.
(Jeg blev ofte kaldt "Gamle Holm", da jeg brugte vendingen "Glimrende, Gamle Holm", efter en sketch med Jørgen Ryg og Preben Kaas).
|
Mandskabet på "Victoria": Jette Pedersen, Inga, Toke, Heidi Pedersen, Lica Nørby, Dennis Pedersen, Dorte Nørby og "Skipper": Jørgen Pedersen. De to øverste tegninger er tegnet af Politikens datidige tegner: Holger "Philip" Philipsen, som var berømt for sin daglige stribe "Carlt" i Politiken.
"Philip" var en af mine gode venner, og jeg havde bedt "Philip"om at tegne vores protest mod Jens Kampmanns bådskat. Jeg var godt tilfreds med tegningen, der dersværre dog ikke forhindrede bådskatten i at blive indført.
Festens deltagere, parate til at indtage det gamle klubhus med hornmusik etc.
|
|
Vendbar skibsskrue fra Lundeborg.
|
Selvfølgelig skulle jeg da også se mig omkring i Lundeborg Havns gamle del, hvor der lå et lille maskinværksted i havnens sydlige side og her fandt værftsejeren en vendbar skibskrue - af yderst usædvanligt udseende - frem. Den sad på en lang stålaksel, som jeg, til værftsejerens store fortrydelse savede af med en nedstryger. Det var tydeligt "blasfemi" i hans øjne, men jeg bedyrede, at skibsskruen kom til ære og værdig blandt "ligesindede" skibsskruer i mit hjem. Mange år senere var jeg ked af, at jeg ikke fik noteret, hvad det var for en motor, skibsskruen havde siddet på, så du, kære læser, må nøjes med at nyde synet af den specielle skibsskrue fra Lundeborg. |
Postkort fra 1970. Lundeborgs maskinværksted lå i bygningen tv.
|
Resterne fra Lundeborg bådeværft - 1985. Foto: Toke Nørby.
|
Tak for hjælp med oplysninger/illustrationer m.m. til:
1. Ove "Bager" Wulff.
2. Holger "Philip" Philipsen. 05.08.1912-16.05.1993, Dansk tegner (Tegneserien "Carlt"). Tak for hjælpen, "Philip".
3. Erik Kühnau, Løgten. (Billedet af S/S "Pernille").
Referencer
1. Lundeborghymnen af Ove "Bager".
|